Huiszwaluwen: bedreigde vissers van het aero-plankton

12:00 - 12.30u - Theunis Piersma (RUG/NIOZ)

Ondanks hun talrijke zomerse voorkomen in de nabijheid van mensen geven Huiszwaluwen de raadsels over hun voedsel, hun populatiedynamiek en hun trek maar mondjesmaat prijs.

Dat komt natuurlijk omdat wij niet beter kijken, maar dat komt ook door hun levenswijze.

Verborgen levens

Afgezien van het broeden onder dakgoten en overkappingen, leiden Huiszwaluwen verborgen levens in de lucht. Dat leven in de lucht, en een dieet van kleine zwevende insecten, het aero-plankton, maakt ze volgens Theunis Piersma wel hele goede, ‘integrerende’, indicatoren van de regionale productie aan insecten. Zo vertellen Huiszwaluwen ons mogelijk een belangrijk verhaal over een land dat inmiddels gedrenkt wordt in uiterst effectieve herbi- en pesticiden.

Kijkend naar de Huiszwaluwen aan zijn huis op het Friese platteland, en verwonderend door wat hij leest en hoort, heeft hij geprobeerd om ze iets van dit verhaal te ontfutselen.


Startlezing Jaar van de Huiszwaluw

12.30-12.45u - Loes van den Bremer (Sovon) - Onderzoek, tel en vertel mee in het Jaar van de Huiszwaluw

Direct aansluitend op de lezing van Theunis Piersma legt Loes van de Bremer van Sovon uit wat wat we al weten over de kolonies in Nederland, maar vooral ook welke kennis er ontbreekt. In 2018 starten we o.a. met onderzoek naar het nestsucces in relatie tot omgevingsfactoren. Iedereen die een kolonie in de buurt heeft en elke week een uurtje over heeft, kan meehelpen! Je kunt ook een nog ongetelde kolonie tellen of voorlichting en tips aan kolonie-eigenaren geven. 

 

Landelijke Dag

Lees meer over de Landelijke Dag of koop direct een ticket